Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ ΚΙΛΚΙΣ
Το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι υπάρχει στην πόλη μας από το Μάιο του 2013 και στεγάζεται στην οδό Καλούδη 13. Ομάδα του χώρου είναι η SOS ΚΙΛΚΙΣ, μία συλλογικότητα που δραστηριοποιείται στην πόλη και στον ευρύτερο νομό,παίρνει θέση σε οικολογικά και σε άλλα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας, τάσσεται κατά της επικείμενης λεηλασίας της περιοχής από τις εταιρείες εξόρυξης χρυσού, δρα αλληλέγγυα στους κοινωνικούς αγώνες των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού που επίσης υπερασπίζονται τους ιδιούς με αυτήν στόχους.
   Δε σταματά όμως εκεί. Η ομάδα είναι ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τον εθνικισμό, το σεξισμό, την ομοφοβία, την οικονομική και κοινωνική επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά, κατά όποιου αντιμάχεται με τη θέση ή τη στάση του τους κοινωνικούς αγώνες, των μηχανισμών και δυνάμεων καταστολής, αντίθετη με όποιον προωθεί και υιοθετεί μια παθητική στάση απέναντι σε στην υποβάθμιση των ζωών μας, όπως αυτή συντελείται και εκτελείται απο το καπιταλιστικό σύστημα. Μαζί με τα ενεργά μέλη της ομάδας, ο χώρος δυναμώνει την παρουσία και τις δράσεις του και από τους υποστηρικτές του, που με τη συμμετοχή τους συνδράμουν στην επίτευξη των στόχων του.
   Για να μπορέσουμε όμως να καταστήσουμε σαφές το τι είναι πραγματικά ένα αυτοδιαχειριζόμενο στέκι, σημαντικό είναι να σκεφτούμε τα παρακάτω:


   ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ, ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ:
 
Το Στέκι οργάνωσε, για πρώτη φορά στην πόλη του Κιλκίς, Αντιφασιστική Πορεία, τάχθηκε στο πλευρό των απεργών καθηγητών, έδωσε και δίνει το παρόν σε πορείες και εκδηλώσεις, σε δρόμους και βουνά, όπου χτυπά ο αγωνιστικός παλμός της κοινωνίας εντός και εκτός των ορίων του Νομού ενώ,  με παρεμβάσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης αγωνίζεται για την προάσπιση των συμφερόντων των ανθρώπων του Κιλκίς.


   Με κινητήριο δύναμη πάντα την εθελοντική πρωτοβουλία των μελών του, προσφέρει κοινωνικό έργο μέσα από αντιδομές, όπως τα δωρεάν μαθήματα που παρέχει σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,μαθήματα κιθάρας, το χαριστικό παζάρι, τη συλλογική κουζίνα, τις προβολές ανεξάρτητων ταινιών και ντοκιμαντέρ σχετικών θεματικά με όσα αφορούν το Στέκι, σεμιναρίων παρασκευής ειδών πρώτης ανάγκης(π.χ. ψωμιού). Επίσης, στο χώρο φιλοξενούνται η Θεατρική και Περιβαλλοντική Ομάδα.ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΕΚΙ:


  Δεν είναι μαγαζί από το οποίο κάποιοι έχουν οικονομικά οφέλη, κερδοσκοπούν στις πλάτες κάποιων και εκμεταλλεύονται κάποιους άλλους.
  Δεν είναι χώρος κατανάλωσης στους οποίους οι άνθρωποι είναι αφεντικά, υπάλληλοι ή πελάτες και, προκειμένου να χτιστούν σχέσεις, μεσολαβούν εμπορεύματα, αφού για να αυτοεπιβεβαιωθείς χρειάζεσαι λεφτά.
  Δεν είναι κλειστός, αντικοινωνικός χώρος, αποκηρύσσει την κατανάλωση ή εμπορία οποιασδήποτε εξαρτησιογόνας ουσίας μέσα και έξω από αυτό.
  Και το κυριότερο, δε στηρίζει, ούτε στηρίζεται από κανένα πολιτικό κόμμα ή παράταξη.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ:


  Είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στους ορίζοντες ενός άλλου τρόπου να οργανώνουμε τις ζωές μας. Στηρίζεται από εμάς για εμάς, στηρίζεται με όλους και όλες εμάς τους απο τα κάτω, ντόπιους και μετανάστες, που με όπλο την αλληλεγγύη παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, αυτοοργανωνόμαστε. Είναι εστία δημιουργικότητας και έκφρασης μακριά και πέρα από εκμεταλλευτικές και εξουσιαστικές σχέσεις, ένας άλλος τρόπος να συλλογικοποιούμε τις προσπάθειές μας για την ανάπλαση της κοινωνίας.
  Είναι εστία κοινωνικότητας έξω από τους προκατασκευασμένους όρους και ρόλους. Πρόκειται για έναν ελεύθερο, ανοιχτό, προσπελάσιμο χώρο, εφαπτώμενο με την κοινωνία και τις πραγματικές της ανάγκες.
  Προτάσσει την οριζόντια και αμεσοδημοκρατική διαδικασία στη διαχείρηση και στον τρόπο λήψης των αποφάσεων.
  Πάνω απ’ όλα όμως, είναι ένας χώρος αντίστασης. Στον καπιταλισμό και στα παράγωγά του, την εκμετάλλευση και την κυριαρχία. Ένα σημείο εκκίνησης και εφόρμησης για εξωστρεφή δράση που φιλοδοξεί να χαράξει τις δικές του διαδρομές στη γεωγραφία των κοινωνικών αντιστάσεων. Πιστεύει στην αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση, την αυτάρκεια,  την αυτοδιάθεση μέσα στην καθημερινότητά μας, αξίες- αυταξίες που φιλοδοξούμε να γίνουν όραμα κοινό για τους συμπολίτες μας και να συμπορευτούν σε κοινούς αγώνες προκειμένου να υλοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου